Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες στον πρωκτό και στο κάτω μέρος του ορθού παρόμοιες με τους κιρσούς. Αυτές μπορεί να αναπτυχθούν μέσα στο ορθό (εσωτερικές αιμορροΐδες) ή κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό (εξωτερικές αιμορροΐδες).

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ενήλικες θα έχουν αιμορροΐδες. Οι αιμορροΐδες έχουν μια σειρά από αιτίες, αλλά συχνά η αιτία είναι άγνωστη. Ευτυχώς, υπάρχουν διαθέσιμες αποτελεσματικές επιλογές για τη θεραπεία των αιμορροΐδων. Πολλοί άνθρωποι ανακουφίζονται με θεραπείες στο σπίτι και αλλάζει ο τρόπος ζωής τους.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων συνήθως εξαρτώνται από τον τύπο της.

Εξωτερικές αιμορροΐδες
Αυτά βρίσκονται κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό σας. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ερεθισμό στην περιοχή του πρωκτού σας
  • Πόνο ή δυσφορία
  • Πρήξιμο γύρω από τον πρωκτό σας
  • Αιμορραγία


Εσωτερικές αιμορροΐδες

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται μέσα στο ορθό. Συνήθως δεν μπορείτε να τα δείτε ή να τα νιώσετε και σπάνια προκαλούν δυσφορία. Αλλά η καταπόνηση ή ο ερεθισμός μπορεί να προκαλέσει:

Ανώδυνη αιμορραγία. Μπορεί να παρατηρήσετε μικρές ποσότητες φωτεινού κόκκινου αίματος στο χαρτί της τουαλέτας ή στην τουαλέτα.

Πότε να δείτε γιατρό
Εάν έχετε αιμορροΐδες που δεν βελτιώνονται μετά από μια εβδομάδα φροντίδας στο σπίτι, μιλήστε με το γιατρό σας.

Μην υποθέτετε ότι η αιμορραγία από το ορθό οφείλεται σε αιμορροΐδες, ειδικά εάν έχετε αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου ή εάν τα κόπρανα σας αλλάζουν χρώμα ή σύσταση. Η ορθική αιμορραγία μπορεί να συμβεί με άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του πρωκτού.

Αναζητήστε επείγουσα φροντίδα εάν έχετε μεγάλες ποσότητες αιμορραγίας από το ορθό, ζαλάδα ή λιποθυμία.