Νόσος Crohn

Η νόσος Crohn αποτελεί φλεγμονώδη πάθηση του πεπτικού σωλήνα, που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εντοπίζεται στο τελευταίο μέρος του λεπτού εντέρου (ειλεός). Η νόσος Crohn προκαλεί φλεγμονή και έλκη στα τοιχώματα του εντέρου με αποτέλεσμα ο ασθενής να αντιμετωπίζει συμπτώματα όπως ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς και η διάρροια.

Πόσο συχνά εμφανίζεται η πάθηση;
Άτομα ηλικίας 16-35 ετών εμφανίζουν πιο συχνά την συγκεκριμένη νόσο, παρότι μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η νόσος Crohn επηρεάζει εξίσου το γυναικείο και το ανδρικό φύλο, ενώ παρατηρείται συχνότερα σε όσους έχουν ιστορικό πάθησης στην οικογένεια.

Σε τι οφείλεται η νόσος Crohn;
Η ακριβής αιτία εκδήλωσης της νόσου δεν έχει αποσαφηνιστεί. Φλεγμονώδεις, ανοσολογικοί και βακτηριακοί παράγοντες σχετίζονται με εκδήλωση της νόσου.

Ποια τα συμπτώματα της νόσου;
Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν συμπτώματα όπως:

  • Πόνος στην κοιλιά (ιδιαίτερα στο δεξιό κάτω μέρος)
  • Διάρροια
  • Απώλεια βάρους
  • Κούραση
  • Πυρετός (όταν η νόσος βρίσκεται σε έξαρση)

Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών η νόσος προκαλεί και εξωεντερικές εκδηλώσεις, δηλαδή, φλεγμονές που επηρεάζουν τα μάτια, το δέρμα, το στόμα, τις αρθρώσεις κτλ.

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου;
Η διάγνωση γίνεται μέσω κολονοσκόπησης όταν το πρόβλημα εντοπίζεται στο παχύ έντερο ή στον ειλεό ή με απεικόνιση του λεπτού εντέρου με μαγνητική τομογραφία αν το πρόβλημα εντοπίζεται στο λεπτό έντερο. Παράλληλα στις εξετάσεις αίματος ο γιατρός μπορεί να διακρίνει ενδείξεις που συνδέονται με φλεγμονή ή αναιμία.

Η νόσος Crohn αποτελεί χρόνια πάθηση;
Δυστυχώς η νόσος είναι χρόνια και ανά περιόδους παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις. Άρα ο ασθενής μπορεί να νιώθει εντελώς καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να εκδηλώσει συμπτώματα της πάθησης. Ουσιαστικά, εφόσον ένα άτομο παρουσιάσει κάποια στιγμή επεισόδιο της νόσου, είναι πολύ δύσκολο να μην υπάρξει ένα νέο επεισόδιο μελλοντικά. Στην ερώτηση για πόσο καιρό θα είναι κάποιος καλά και πότε θα παρουσιαστεί συμπτώματα, δεν υπάρχει απάντηση. Αυτό εξαρτάται από τον ίδιο τον οργανισμό. Υπάρχουν ασθενείς που έχουν ελάχιστα επεισόδια σε όλη τους ζωή, και άλλοι που εμφανίζουν συνεχώς συμπτώματα. Ευτυχώς στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν λίγοι.

Ποιος ο ρόλος της διατροφής στη διαχείριση της νόσου;
Επειδή η νόσος Crohn μπορεί να προκαλέσει, ανορεξία, διάρροια, μειωμένη πρόσληψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων και θρεπτικών συστατικών, είναι σημαντικό ο ασθενής να ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή. Παρότι δεν υπάρχουν τροφές που ενοχοποιούνται για την εκδήλωση της πάθησης, υπάρχουν αρκετές που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Σε αυτές ανήκουν, το γιαούρτι, το τυρί, τα αυγά, τα πουλερικά, τα λιπαρά ψάρια, φρούτα και λαχανικά όπως το αβοκάντο, η πατάτα, τα καρότα κ.α.

Ποιο το προσδόκιμο ζωής;
Όταν η διάγνωση γίνει νωρίς και ο ασθενής λάβει κατάλληλη θεραπεία, τότε το προσδόκιμο ζωής του δεν διαφέρει από το φυσιολογικό. Όμως η συστηματική παρακολούθηση του ασθενούς από τον γιατρό είναι απαραίτητη.

Ποια η θεραπεία της νόσου;
Οριστική θεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου δεν υπάρχει. Είναι όμως δυνατός ο έλεγχος των συμπτωμάτων στην οξεία φάση σε ικανοποιητικό βαθμό, με την χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Τα σκευάσματα αυτά συμβάλλουν επίσης στην διατήρηση των διαστημάτων ύφεσης της νόσου. Επειδή η νόσος Crohn εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε ασθενή, η θεραπεία που θα συστήσει ο γαστρεντερολόγος διαφέρει ανάλογα τον ασθενή.

Χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου
Παρότι η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί τελευταία επιλογή, είναι απαραίτητη σε περίπτωση εμφάνισης επιπλοκών όπως η απόφραξη ή η διάτρηση. Σήμερα είναι εφικτή η αντιμετώπιση της νόσου και λαπαροσκοπικά.