Κoλίτιδα

Κολίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του παχέος εντέρου. Οι αιτίες για την εμφάνιση κολίτιδας είναι πολλές και παρουσιάζουν κοινά συμπτώματα, όπως είναι ο πόνος στην κοιλιά και η διάρροια.

Τι συμπτώματα εμφανίζει η κολίτιδα;
Τα συμπτώματα της κολίτιδας εξαρτώνται κάθε φορά από τον τύπο της κολίτιδας. Τα κοινά και συχνότερα συμπτώματα είναι όπως αναφέραμε ο πόνος στην κοιλιά και η διάρροια. Τα άλλα συμπτώματα που παρουσιάζονται αναλόγως τον τύπο είναι η διαρκής τάση του ατόμου να πηγαίνει στην τουαλέτα, ο κοιλιακός πόνος που μπορεί να έρχεται και να φεύγει και να καταλήγει σε διάρροια, συνεχής κοιλιακός πόνος, πυρετός, ρίγη και άλλα συμπτώματα λοίμωξης και φλεγμονής. Τέλος, μπορεί να υπάρξει αίμα στα κόπρανα ανάλογα με την υποκείμενη νόσο. Η διάρροια μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει αιμορραγία από τις αιμορροΐδες. Το αίμα όμως στα κόπρανα δεν είναι φυσιολογικό και ο/η ασθενής πρέπει να επικοινωνήσει με τον/την ιατρό.

Ποιοι τύποι κολίτιδας υπάρχουν;
Η κολίτιδα έχει πολλούς τύπους. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι εξής:

  1. Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ή αλλιώς νόσος του Crohn, ή ελκώδης κολίτιδα
  2. Η μικροσκοπική κολίτιδα
  3. Η χημική κολίτιδα
  4. Η λοιμώδης κολίτιδα, η οποία πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση από λοιμώξεις και μολύνσεις εξαιτίας παρασίτων ή βακτηρίων

Ποια είναι τα αίτια της κολίτιδας;
Τα αίτια της κολίτιδας μπορεί να είναι λοιμώξεις, προβλήματα κυκλοφορίας του παχέος εντέρου (ισχαιμία), κληρονομική προδιάθεση και τέλος αποτέλεσμα τροφικής δηλητηρίασης.

Πώς θεραπεύεται η κολίτιδα;
Η καλύτερη θεραπεία, αλλά και τρόπος πρόληψης της κολίτιδας είναι η σωστή διατροφή και ενυδάτωση. Πίνετε πολλά υγρά, κυρίως νερό, καθώς αυτά απορροφώνται στο στομάχι και δεν παράγουν περιττώματα στο παχύ έντερο. Η κατανάλωση ζελέ είναι μια καλή επιλογή. Αποφύγετε το ανθρακούχο νερό. Αναλόγως την αιτία της κολίτιδας, υπάρχουν τροφές που είναι ανεκτές και άλλες που χειροτερεύουν τα συμπτώματα. Σκοπός είναι η κατανάλωση τροφίμων που ηρεμούν το παχύ έντερο και δεν το κουράζουν.

Άτομα με τροφικές δυσανεξίες μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Παράδειγμα, άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να αποφεύγουν τροφές, που περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και το παγωτό και άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη. Τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, δηλαδή ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn, πρέπει να περιορίσουν τις τροφές και τα ποτά που έχουν οξέα και λιπαρά, τα τηγανητά, τις τροφές πλούσιες σε ίνες όπως, ξηρούς καρπούς, σπόρους, καλαμπόκι κ.α. και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όπως αναφέραμε η ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική και αυτό γιατί ο/η ασθενής με κολίτιδα μπορεί να χάσει ένα σημαντικό ποσό υγρών με κάθε διαρροϊκή κινητικότητα του εντέρου. Οι καθημερινές ανάγκες σε υγρά πρέπει να είναι αυξημένες, καθώς ο/η ασθενής μπορεί να αφυδατωθεί και ενδεχομένως, να επιδεινωθεί ο κοιλιακός πόνος και οι κράμπες στο έντερο.

Σπανιότερα και σε ακραίες περιπτώσεις ο/η ασθενής ίσως χρειαστεί να λάβει ενδοφλέβιο ορό με υγρά, ειδικά εάν δεν μπορεί να καταναλώσει αρκετά υγρά από το στόμα. Σε κάποιους τύπους κολίτιδας, όπως στην ισχαιμική, η επαρκής ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική για τη θεραπεία, καθώς σε αυτήν την κολίτιδα, η ροή του αίματος προς το έντερο επηρεάζεται πολύ. Να αναφέρουμε πως σε περιπτώσεις ασθενών με σημαντική αφυδάτωση, ίσως χρειαστεί αντικατάσταση ηλεκτρολυτών.