Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση πρόκειται για μια εξέταση, η οποία μας επιτρέπει να δούμε το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου και του τελικού τμήματος του λεπτού εντέρου.

Προετοιμασία για την κολονοσκόπηση
Πριν την κολονοσκόπηση θα πρέπει τις προηγούμενες ημέρες να έχει προηγηθεί καθαρισμός του εντέρου με δίαιτα και καθαρκτικό, καθώς η αξιοπιστία της εξέτασης εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από αυτόν. Δύο ημέρες πριν την εξέταση, η δίαιτα γίνεται πιο αυστηρή και περιλαμβάνει συνήθως κρέας ή ψάρι, κοτόπουλο, βραστά αβγά, πατάτες, ρύζι, μακαρόνια, κομπόστες και χαμομήλι. Τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια, τα τηγανητά, τα γαλακτοκομικά και τα τρόφιμα ολικής αλέσεως απαγορεύονται αυστηρώς.

Δύο με τρεις ημέρες πριν την κολονοσκόπηση ο/η ασθενής θα πρέπει να καταναλώνει άφθονο νερό και χυμούς χωρίς βέβαια ανθρακικό. Το είδος της προετοιμασίας τροποποιείται ανάλογα τον/την ασθενή, την ηλικία, τα συνυπάρχοντα νοσήματα και τις συνήθειες του εντέρου. Σε περίπτωση όπου ο/η ασθενής παίρνει κάποιο φάρμακο, είναι απαραίτητο να ενημερώσει τον/την ιατρό, ώστε να αποφασίσει αν θα πρέπει να διακοπεί ή όχι η λήψη τους. Εάν υπάρχει αλλεργία σε κάποιο από τα φάρμακα της εξέτασης, θα πρέπει να ενημερώσετε τον/την ιατρό. Στο ραντεβού καλό θα είναι να συνοδεύεται ο/η ασθενής από κάποιο άτομο, καθώς μετά την εξέταση η οδήγηση απαγορεύεται.

Πώς γίνεται η κολονοσκόπηση;
Η διαδικασία ξεκινά με τον/την ασθενής να ξαπλώνει στο κρεβάτι από το αριστερό πλάι. Ο/Η ιατρός τοποθετεί στο δάκτυλο του/της ένα ειδικό μηχάνημα, το οποίο καταγράφει τις σφίξεις και τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ύστερα χορηγείται στον/στην ασθενή μέθη, ώστε να πραγματοποιηθεί η κολονοσκόπηση. Κατά την εξέταση ελέγχεται το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου και σε περίπτωση που χρειαστεί να ληφθεί δείγμα από το τμήμα των οργάνων, αυτό πραγματοποιείται με τη χρήση κατάλληλης λαβίδας. Οι μικροσκοπικές αλλοιώσεις μπορούν να αναγνωριστούν με τη βοήθεια μεγεθυντικών ενδοσκοπιών. Κατά την εξέταση μπορεί να ανευρεθούν πολύποδες (προκαρκινικές αλλοιώσεις), οι οποίοι μπορούν να αφαιρεθούν εκείνη τη στιγμή, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του/της ασθενούς. Η κολονοσκόπηση διαρκεί συνολικά συνήθως 10 με 20 λεπτά.

Μετά την κολονοσκόπηση
Αφού ο/η ασθενής ξυπνήσει από τη μέθη, πρέπει να παραμείνει για λίγη ώρα το κρεβάτι. Μόλις σηκωθεί δεν θα πρέπει να σηκωθεί για ολόκληρη την ημέρα, όπως επίσης και να χειριστεί μηχανήματα. Αυτό για το λόγο πως τα αντανακλαστικά του/της είναι μειωμένα λόγω της μέθης.

Γιατί πρέπει να κάνετε κολονοσκόπηση;
Η κολονοσκόπηση αποτελεί την καλύτερη εξέταση, ώστε να εντοπιστούν επικίνδυνες παθήσεις, όπως είναι οι πολύποδες και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Εάν αυτές οι παθήσεις αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν πλήρως. Πέραν του καρκίνου του παχέος εντέρου και των πολυπόδων, με την κολονοσκόπηση μπορούν να διαγνωστούν και άλλες παθήσεις, όπως οι φλεγμονές του παχέος εντέρου, τα εκκολπώματα στο παχύ έντερο, καθώς και οι αιτίες αιμορραγίας στην περιοχή του παχέος εντέρου.

Είναι η κολονοσκόπηση μια επώδυνη διαδικασία;
Λόγω της μέθης που γίνεται από αναισθησιολόγο, ο/η ασθενής δεν αισθάνετε τίποτα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ακόμα να προσθέσουμε πως η κολονοσκόπηση πραγματοποιείται με χορήγηση διοξειδίου του άνθρακα και όχι οξυγόνου. Με αυτόν τον τρόπο σχεδόν μηδενίζεται το αίσθημα φουσκώματος μετά την εξέταση.