Γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση είναι μια εξέταση, κατά την οποία εξετάζεται λεπτομερώς ο οισοφάγος και το στομάχι και πραγματοποιείται όταν υπάρχει υποψία παθολογίας στην περιοχή (γαστρίτιδα, έλκος κ.α.). Η γαστροσκόπηση αποτελεί μια εξέταση που δίνει στους ιατρούς τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης, η οποία επιβεβαιώνεται με τη λήψη βιοψιών. Αποτελεί μια ασφαλή, ανώδυνη και σύντομη εξέταση διάρκειας 10 με 15 λεπτών περίπου. Πραγματοποιείται με τη χρήση ενός ειδικού οργάνου, του γαστροσκοπίου, το οποίο απεικονίζει και καταγράφει το βλεννογόνο των ζητούμενων οργάνων.

Πότε γίνεται η γαστροσκόπηση;
Η γαστροσκόπηση μπορεί να γίνει είτε για λόγους διαγνωστικούς είτε για θεραπευτικούς. Συγκεκριμένα, με τη γαστροσκόπηση διερευνώνται η δυσφαγία και ο επίμονος πόνος στην κοιλιά και το στομάχι. Μπορεί να διαγνωστεί το γαστρικό έλκος και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, να αντιμετωπιστεί η αιμορραγία του ανώτερου πεπτικού και η απόφραξη του οισοφάγου. Ακόμα, η γαστροσκόπηση βοηθά στην ανεύρεση πολυπόδων, καρκίνου ή καρκινοειδών, παρακολουθείται η αυτοάνοση γαστρίτιδα, ο οισοφάγος Barrett και ελέγχεται η περιοχή για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και για κοιλιοκάκη. Τέλος, με τη γαστροσκόπηση μπορεί να γίνει έλεγχος μετά από εγχείρηση στομάχου έλεγχος σε εμμένουσα ναυτία ή/και εμετό, μαύρα κόπρανα ή αίμα στα κόπρανα και στην ανεξήγητη απώλεια σωματικού βάρους.

Πώς γίνεται η γαστροσκόπηση;
Πριν την έναρξη της γαστροσκόπησης χορηγείται ενδοφλέβια μέθη. Ο/Η ιατρός τοποθετεί το γαστροσκόπιο μέσα στο στόμα του/της ασθενούς, το οποίο πρέπει να καταπιεί. Εν συνεχεία, ο/η ιατρός περνά το γαστροσκόπιο από τον οισοφάγο στο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο. Μέσω της κάμερας που υπάρχει στο γαστροσκόπιο η οποία είναι συνδεδεμένη με μια εξωτερική οθόνη, μπορεί ο/η ιατρός να δει το εσωτερικό του στομάχου και με αυτόν τον τρόπο να διαπιστώσει εάν υπάρχουν φλεγμονές ή βλάβες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λαμβάνονται βιοψίες. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 με 15 λεπτά, εκτός εάν η μέθοδος χρησιμοποιείται ως θεραπεία για κάποιο από τα προαναφερθέντα προβλήματα, οπότε μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Η γαστροσκόπηση είναι μια διαδικασία ταχεία και ανώδυνη, η οποία δεν απαιτεί νοσηλεία.

Ποια είναι η προετοιμασία που απαιτείται για τη γαστροσκόπηση;
Πριν τη γαστροσκόπηση θα πραγματοποιηθεί ένα ραντεβού με τον/την ιατρό, όπου θα ενημερωθεί ο/η ασθενής για τη διαδικασία. Ο/Η ασθενής πρέπει να αναφέρουν οποιαδήποτε χρόνια ασθένεια ή αλλεργία και φαρμακευτική αγωγή. Αρκετές ώρες πριν τη γαστροσκόπηση απαγορεύεται η κατανάλωση τροφής και υγρών. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από το είδος της εξέτασης και θα ενημερώσει τον/την ασθενή ο/η ιατρός.

Τι πρέπει να προσέξετε μετά τη γαστροσκόπηση;
Μετά τη γαστροσκόπηση ο/η ασθενής δεν πρέπει να αποχωρήσει αμέσως από το ιατρείο, αλλά να παρέλθει λίγος χρόνος. Απαγορεύεται η οδήγηση για λίγες ώρες και για το υπόλοιπο της ημέρας συνιστάται ξεκούραση. Ακόμα, πρέπει να αποφεύγονται το αλκοόλ, η οδήγηση, η άρση βαρών, η εργασία και οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα. Ο/Η ιατρός θα σας δώσει οδηγίες σε περίπτωση που πρέπει να προσαρμόσετε τι διατροφικές σας συνήθειες για κάποιο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση που μέσα στις επόμενες 2 ημέρες μετά τη γαστροσκόπηση ανεβάσετε υψηλό πυρετό, παρουσιάσετε ξηροστομία, ζαλάδα, εμετό ή πόνο στο στήθος, θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως τον/την ιατρό σας.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την γαστροσκόπηση;
Η γαστροσκόπηση αποτελεί μια πολύ ασφαλή εξέταση. Ερεθισμός στον φάρυγγα μπορεί να προκληθεί σε κάποιες περιπτώσεις, ο οποίος όμως υποχωρεί μετά από λίγες ώρες. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχει αναφερθεί εισρόφηση τροφών ή γαστρικών υγρών στους πνεύμονες, η οποία όταν συνοδεύεται από πυρετό, χορηγείται αντιβίωση.