Το ελικοβακτηρίδιο αποτελεί την πιο συνηθισμένη χρόνια βακτηριακή λοίμωξη (υπολογίζεται το 50% του πληθυσμού έχει μολυνθεί) και κοινή αιτία στομαχικών ελκών παγκοσμίως. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που έχουν έλκη στομάχου, έχουν μολυνθεί με ελικοβακτηρίδιο. Αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία στελεχών, ενώ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του του επιτρέπουν να ζει στο όξινο περιβάλλον του στομάχου.
Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο;
Η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο συχνά, δεν δημιουργεί συμπτώματα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αγνοούν την ύπαρξή του. Ένα μικρό ποσοστό ασθενών θα παρουσιάσει δυσπεψία, φούσκωμα κτλ. Εντονότερες ενοχλήσεις εμφανίζονται στην περίπτωση επιπλοκής της λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο, δηλαδή σε έλκος του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου. Να σημειώσουμε πως το ελικοβακτηρίδιο σχετίζεται με αιματολογικές διαταραχές όπως αναιμία, χαμηλή βιταμίνη Β12, χαμηλά αιμοπετάλια.
Σχετίζεται το ελικοβακτηριδίο με πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου;
Η χρόνια παραμονή του ελικοβακτηριδίου στο στομάχι σε πολύ μικρά ποσοστά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου του στομάχου. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές συστήνεται ο έλεγχος για ελικοβακτηρίδιο σε οικογένειες με ιστορικό καρκίνου του στομάχου. Σε κάθε περίπτωση αν εντοπιστεί έστω και τυχαία στο στομάχι ενός ασθενούς, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, χωρίς να προκαλεί πανικό.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ο γιατρός θα ζητήσει να πραγματοποιηθούν εξετάσεις όπως:
- τεστ αναπνοής
- γαστροσκόπηση και λήψη βιοψίας από το στομάχι
- τεστ κοπράνων (ιδιαίτερα στα παιδιά)
- εξέταση αίματος
Πώς μεταδίδεται;
Το ελικοβακτηρίδιο φυσιολογικά δεν βρίσκεται στο στομάχι. Βέβαια ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων μολύνεται και γίνεται φορέας. Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν έχει προσδιοριστεί. Σε άτομα που έχουν μολυνθεί, το ελικοβακτηρίδιο εντοπίζεται στο σάλιο, στην οδοντική πλάκα, στα κόπρανα, στα γαστρικά υγρά. Η μετάδοση μπορεί να γίνει από άτομο σε άτομο και από την κατανάλωση τροφίμων ή νερού που έχει μολυνθεί. Η ανεπαρκής υγιεινή, η κακές συνθήκες διαβίωσης σχετίζονται με υψηλότερη συχνότητα λοίμωξης από το συγκεκριμένο βακτήριο.
Ποιοι πρέπει να εξεταστούν για ελικοβακτηρίδιο;
Εξετάσεις είναι καλό να πραγματοποιήσουν:
- ασθενείς με ενεργό έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου
- άτομα με αντίστοιχο ιστορικό στο παρελθόν
- άτομα με δυσπεπτικά ενοχλήματα
- άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου
- ασθενείς με λέμφωμα στομάχου
Έλεγχος γίνεται επίσης σε ασθενείς με ανεξήγητη σιδηροπενική αναιμία, χαμηλή βιταμίνη Β12 και χαμηλά αιμοπετάλια.
Πώς θεραπεύεται το ελικοβακτηρίδιο;
Η λοίμωξη με ελικοβακτηρίδιο γίνεται με συνδυασμό φαρμακευτικών σκευασμάτων για το στομάχι και αντιβιοτικών για 14 μέρες. Αφού ολοκληρωθεί το θεραπευτικό πλάνο, ο γαστρεντερολόγος θα ζητήσει να γίνει επανέλεγχος συνήθως με τεστ αναπνοής ή τεστ κοπράνων. Στην περίπτωση που η θεραπεία είναι επιτυχής, η πιθανότητα επαναμόλυνσης από το μικρόβιο είναι πολύ μικρή. Αν όμως αποδειχθεί πως το μικρόβιο δεν απομακρύνθηκε, ο ιατρός θα συστήσει διαφορετικό φαρμακευτικό σχήμα.